Hodina Božího milosrdenství

Je to hodina, kdy za nás umírá Kristus. Je to třetí hodina odpolední- tedy 15:00. Pán Ježíš, při zjevení svaté Faustyně o této hodině říká: Kdykoliv uslyšíš, jak hodiny odbíjejí třetí, celá se ponoř do mého milosrdenství, veleb je a oslavuj; svolávej jeho všemohoucnost na celý svět, zvláště na ubohé hříšníky, vždyť v té chvíli bylo pro všechny duše otevřeno dokořán. (Dn 1572) Je to hodina velikého milosrdenství pro celý svět. (Dn 1320)

Když se Ježíš nechal obětovat za nás na kříži, projevilo se v tu chvíli nejlépe jeho milosrdenství a láska k lidem.

Pán Ježíš touží, abychom v této hodině rozjímali o jeho velkém utrpení, které učinil z lásky k nám... řekl:  Snaž se v tuto hodinu vykonat pobožnost křížové cesty, pokud ti to povinnosti dovolí, dal poučení sestře Faustyně; a nemůžeš-li se pomodlit křížovou cestu, tak alespoň na chvíli vejdi do kaple a ucti mé Srdce, které je plné milosrdenství v Nejsvětější svátosti; a jestliže nemůžeš přijít do kaple, ponoř se do modlitby tam, kde jsi, alespoň na okamžik. (Dn 1572)

Je to hodina, v níž, jak Pán Ježíš slíbil, vyprosíš pro sebe i pro jiné všechno. (Dn 1572) Nic neodmítnu duši, která mě prosí pro mé utrpení. (Dn 1320)

Tato modlitba se má obracet k Ježíši a v prosbách je třeba se dovolávat ceny a zásluh jeho utrpení. Samozřejmě tato modlitba v 15:00 by se měla modlit s důvěrou, láskou ke Kristu, a  měla by být spojena se skutky milosrdenství vůči bližním.

Modlitby v hodině milosrdenství (tyto modlitby napsala sv. Faustyna Kowalská do svého deníčku)

Ó Krvi a Vodo, která jsi vytryskla ze Srdce Ježíšova jako zdroj milosrdenství pro nás, důvěřuji Ti. (187)

* * *

Ty, ó Ježíši, jsi pro nás podstoupil tak strašné utrpení z čisté lásky. Spravedlnost Tvého Otce by byla odprošena jediným Tvým povzdechem, a všechny Tvé oběti jsou výhradně dílem Tvého milosrdenství a nepochopitelné lásky. (...) Když jsi umíral na kříži, v této chvíli jsi nás obdařil životem věčným; dovoluje otevření svého nejsvětějšího boku, otevřel jsi nám nevyčerpatelný zdroj svého milosrdenství; dal jsi nám to nejdražší, co jsi měl – krev a vodu ze svého Srdce. Hle – všemohoucnost Tvého milosrdenství, z něho nám proudí všechny milosti. (Dn 1747)

* * *

Ježíši, Pravdo věčná, Živote náš, prosím a žebrám o Tvé milosrdenství pro ubohé hříšníky. Přesladké Srdce mého Pána, plné slitování a nevyčerpatelného milosrdenství, prosím Tě za ubohé hříšníky. Nejsvětější Srdce, zdroji milosrdenství, z něhož tryskají paprsky nesmírných milostí na celé lidstvo, naléhavě Tě prosím o světlo pro ubohé hříšníky. Ježíši, vzpomeň si na své hořké utrpení a nedopusť, aby hynuly duše vykoupené Tvou tak drahocennou nejsvětější Krví.

Ó Ježíši, když uvažuji o té veliké ceně Tvé krve, raduji se z její velikosti, vždyť jedna krůpěj by vystačila pro všechny hříšníky. (...) Jaká radost hoří v mém srdci, když vidím Tvoji nepochopitelnou dobrotu, můj Ježíši. Toužím přivést všechny hříšníky k Tvým nohám, aby po nekonečnou věčnost oslavovali Tvé milosrdenství. (Dn 72)

* * *

Ježíši rozepjatý na kříži, prosím Tě, uděl mi milost, abych vždy a všude ve všem věrně plnila nejsvětější vůli Tvého Otce. Když se mi splnění této Boží vůle bude zdát obtížné a těžké, ať na mě tehdy, prosím Tě, Ježíši, sestoupí z Tvých ran moc a síla a má ústa ať opakují: Staň se Tvá vůle, Pane.

Spasiteli světa, Milovníku spásy lidí, jenž v tak strašné bolesti a mukách zapomínáš na sebe a myslíš na spásu duší, nejslitovnější Ježíši, dej mi milost zapomenout na sebe, abych plně žila pro duše a pomáhala Ti v díle spásy, podle nejsvětější vůle Tvého Otce. (1265)

* * *

Zemřel jsi, Ježíši, ale pro duše vytryskl pramen života a pro celý svět se otevřelo moře milosrdenství. Zřídlo života, nevyčerpatelné Boží milosrdenství, obejmi celý svět a vylej se na nás. (Dn 1319)

 

Samozřejmě je možno se v tuto hodinu modlit Korunku k Božímu milosrdenství.

Výzva:

Modlete se v hodinu Kristova utrpení, rozjímejte nad tímto utrpením a vyprošujte Boží milosrdenství pro celý svět, zvláště pro hříšníky a umírající lidi.